مفهوم آلیاژ چیست ؟ ممکن است برای شما سوال باشد آلیاژ چیست؟ یا کاربرد آلیاژ در صنعت چگونه می باشد، از این رو تیم متال مارکت در این پست به بررسی روش تهیه آلیاژ و چگونگی تولید آلیاژ در صنعت و بررسی همه جوانب این موضوع خواهد پرداخت.

آلیاژ که به فرانسوی Alliage  نوشته می شود و یا معادل آن در فارسی  هم‌جوشه است عبارت است از مخلوط یا محلول جامد فلزی تشکیل شده از یک فلز اصلی که آن را فلز پایه می نامند با یک یا چند عنصر فلزی یا غیرفلزی می باشد. به زبان درست تر، آلیا یا هم جوشه، عبارت از ترکیبی از یک فلز با یک یا چند عنصر دیگر است. برای مثال فولاد، آلیاژ آهن با کربن می باشد.

آلیاژ معمولاً ویژگی های متفاوت از عناصر تشکیل دهنده خود دارد. این ویژگی ها بسته به میزان همگنی در اختلاط عناصر، هم‌جوشه می‌تواند تک فاز یا چند فازی باشد. هدف از هم‌جوشه‌سازی، تغییر و یا ارتقا خواص ماده مانند چقرمگی، استحکام، سختی و …  می باشد. ویژگی‌های فیزیکی آلیاژ با نمودار فازی توصیف می گردد.

اصولا آلیاژ ها بر اساس درصد وزنی عناصر سازنده شان گزارش می‌ شوند. بر اساس تعداد عناصر، آلیاژ را دوتایی، سه‌ تایی و … اسم گذاری می کنند. به عبارت دیگر برای بیان یک آلیاژ مشخص با دامنه متغیر از درصد عناصر، اصطلاح سیستم بکار می‌ رود. به عنوان مثلاً، فولاد سیستم آلیاژی دوتایی از آهن و کربن است که در این سیستم آلیاژی دامنه کربن بین ۰٫۰۲ تا ۲٫۱۴ درصد متغیر می باشد.

  آلیاژهای آلومینیوم

تاریخچه آلیاژ

ساخت آلیاژها دارای سابقه‌ای طولانی در تاریخ است و شاید پیشینه تولید آلیاژ به زمانی برسد که انسان فلز را کشف کرد. اولین آلیاژها از فلزاتی تولید شدند که در دسترس انسان بود و دارای  فراوانی زیادی بودند. مس، قلع، سرب و روی از اولین فلزاتی بودند که انسان از آن‌ها آلیاژ تولید کرد.

شاید بتوان اینطور گفت که مفرغ نخستین آلیاژی است که بشر تولید کرده است؛ و به احتمال زیاد از ترکیب اتفاقی مس و قلع به صورت مذاب و سرد کردن مخلوط‌ این دو فلز بدست آمده است. این هم جوشه به دلیل آنکه سخت ‌تر و محکم تر از هر دو فلز مس و قلع بود، برای ساختن چاقو و نیزه و مانند آن استفاده می شد. پس از آن هم انواع مختلفی از آلیاژها به دست بشر ساخته شد و با توجه به نیاز و ویژگی ‌های ‌شان مورد استفاده قرار گرفت. یکی از پرکاربردترین آن‌ها، آلیاژ برنج است که ترکیبی است از مس و روی می باشد. این آلیاژ به سبب محکمی زیاد از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفته است.

خواص آلیاژ

در بسیاری از آلیاژها پس از مخلوط شدن عناصر سازنده آلیاژ، ویژگی های تمام عناصر تشکیل‌ دهنده در آلیاژ تشکیل شده دیده می‌ شود. درست مانند حل شدن نمک در آب، یکی از عناصر در دیگری فقط حل می گردد. تز طرف دیگر در بسیاری دیگر از آلیاژها، فلز ها چنان در هم مخلوط می شوند که آرایش ذرات آن‌ ها تغییر کرده و یک ترکیب شیمیایی جدید تولید می گردد. آلیاژها از ذرات بسیار ریزی تشکیل شده‌اند. برخی از این ذرات به هم پیوند خورده و مجموعه ‌هایی را  به وجود می آورند که به آن ‌ها دانه گفته می‌ شود. ابعاد این دانه ‌ها در خواص بعدی آلیاژها بسیار تاثیر گذار هستند. لازم به ذکر است ابعاد دانه‌ها به عواملی مثل میزان حرارت داده شده به مواد تشکیل ‌دهنده و سرعت سرد کردن آن‌ها بستگی دارد؛ در حقیقت هرچه مواد آلیاژ را زود تر سرد کنیم، اندازه دانه‌ها ریزتر می‌شود. به این ترتیب، ریزی و درشتی دانه‌ها، در خواص بعدی آلیاژها تأثیرگذار است و از راه تنظیم میزان حرارت داده شده و سرعت سرد کردن می‌توان خواص مورد نظر را در آلیاژ ایجاد کرد. بیشتر آلیاژها از فلزات تشکیل‌دهنده‌شان سخت‌ترند. به همین دلیل از شکل‌پذیری کمتری برخوردارند. همین‌طور بیشتر آلیاژها در دمایی کمتر از دمای ذوب فلزات تشکیل‌دهنده ذوب می‌شوند و رسانایی الکتریکی ضعیف‌تری دارند.

  رشد قیمت سرب به ‌واسطه موجودی ناکافی در بازار های جهانی

پیشنهادات و انتقادات

در این پست به بررسی خواص آلیاژ، تعریف آلیاژ و سایر تعاریف وابسته پرداختیم، اگر در زمینه دمای تشکیل آلیاژ و یا ویژگی های آلیاژ نظراتی دارید، برای ما در بخش دیدگاه ارسال کنید. در انتها لازم به ذکر می دانیم که ذکر کنیم شرکت تهران متال مارکت عرضه کننده آلیاژ های آلومینیوم و سایر فلزات می باشد، برای اطلاع از نحوه فروش و قیمت کافی است با ما تماس بگیرید.