قلع که به انگلیسی Tinگفته می شود عبارت است عنصری شیمیایی با علامت اختصاری Sn و با شماره ۵۰ در جدول اتمی. این عنصر فلزی نقرهای رنگ است و دارای خاصیت چکش خواری خوبی می باشد، این فلز و به سادگی اکسید نمیشود و در برابر خوردگی مقاوم می باشد. این فلز در بسیاری از آلیاژها مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه قلع
فلز قلع مقاومت نسبتا خوبی نسبت به زنگزدگی و فرسایش دارد لذا باعث شده تا از این فلز به عنوان روکش برای فلزات دیگر جهت جلوگیری از زنگزدگی استفاده شود، به عنوان مثال از قلع اندود کردن ظروف مسی و خاطر جلوگیری از زنگ زدن مس و ورود اکسید سمی مس در غذا از قدیم این کار رواج داشته است. برنز یا مفرغ نیز نخستین آلیاژ قلع می باشد که حدود ۵ هزار سال پیش از ترکیب مس و قلع ساخته شده است و آغازگر دورانی به نام عصر برنز در تاریخ بشر گردید. مسوار یکی از آلیاژهای قلع است که از عصر برنز تا قرن بیستم برای ساخت ظروف و صفحات تخت و مسطح از آن استفاده میشد.
قلع بیش از ۸۵ درصد حجم مسوار را تشکیل داده و باقی این آلیاژ از مس و سرب تشکیل میشود. یکی از آلیاژهای دیگر قلع که به عنوان لحیم استفاده میشود از ترکیب بیش از ۶۰ درصد قلع و باقی آن سرب تشکیل میشود. همچنین بخش عمدهای از مصرف قلع نیز برای روکش کردن فولاد به منظور جلوگیری از زنگ زدن می باشد. کم بدن حالت سمی قلع باعث میشود تا ظروف فلزی با روکش قلع برای نگهداری مواد غذایی استفاده فراوانی داشته باشند.
ویژگی های قلع
قلع عنصری است چکش خوار، قابل انعطاف، شدیداً بلورین و سفید نقرهای که ساختار بلوری آن هنگام خم شدن قطعهای از قلع صدای خاصی ایجاد میکند که علت آن شکست بلورها است. فلز قلع در برابر فرسایش ناشی از آب تقطیر شده دریا و آب لولهکشی مقاومت میکند اما به وسیلهٔ اسیدهای قوی و مواد قلیایی و نمک های اسیدی آسیب می بیند. زمانی که اکسیژن به صورت محلول است قلع به عنوان کاتالیزور عمل می کند و واکنشهای شیمیایی را تسریع می بخشد. در صورتی که آن را در حضور آزمایشهای مربوط به هوا حرارت دهند Sn۲ حاصل میشود. Sn۲ اسید ضعیفی بوده و با اکسیدهای بازی تولید نمکهای قلع میکند.
قلع را میتوان به مقدار زیادی جلا داد و به عنوان پوشش سایر مواد جهت ممانعت از اکسید شدن یا واکنشهای شیمیایی دیگر موارد استفاده قرار میگیرد. این فلز مستقیماً با کلر و اکسیژن ترکیب میشود و و جایگزین هیدروژن اسیدهای رقیق میگردد. قلع در دماهای معمولی انعطافپذیر می باشد اما در صورتی که گرم شود شکننده میشود.
خصوصیات قلع چیست؟
- نام شیمیایی: قلع | SN
- عدد اتمی قلع :۵۰
- وزن اتمی قلع : ۱۱۸٫۷۱۰
- نقطه جوش قلع: ۲۲۷۰٫۰ °C ) 2543.15 K, 4118.0 °F)
- نقطه ذوب قلع: ۲۳۱٫۹ °C ) 505.05 K, 449.41998 °F)
- چگالی قلع در دمای ۲۹۳K: 7.31 g/cm3
- گرمای تبخیر قلع: ۲۹۵٫۸ kJ/mol
قلع چگونه تولید می شود؟
برای تهیه قلع، اکسید قلع را خرد کرده و پس از تغلیظ در کوره های تنوره ای با شعله احیا می کنند، سپس قلع خام حاصل را با روش الکترولیز با درجه خلوص ۹۶٫۹۹ درصد تبدیل می نماید.
واکنش قلع با آب چگونه است؟
در شرایط نرمال قلع با آب واکنش نمی دهد ولی هنگامی که در برابر بخار آب داغ قرار گیرد نتیجه تولید قلع اكسید و هیدروژن می باشد.برخی از املاح قلع در آب هیدرولیز می شوند مانند قلع (IV)كلرید که در مجاورت گرما قلع اکسید را تشکیل می دهد.
درباره تهران متال
شرکت تهران متال مارکت با وجود سال ها فعالیت در زمینه فلزات و تجارب حاصل از آن، به شکل توانمند قادر است نیاز های کلیه مشتریان داخلی و بینالمللی را در بالا ترین استاندارد کاری برآورده نماید و به شکل حرفه ای در پروژه های بلند مدت و کوتاه مدت نیاز مشتریان خود را برطرف سازد.
قلح لحیم + [ قیمت و خرید ] |
سرب + قیمت و خرید سرب |
فروآلیاژ + [ قیمت و خرید ] |
فروسیلیس + [ قیمت و خرید ] |
فروسیلیس منگنز + [ قیمت و خرید ] |